Monumentul Independenței este dedicat Centenarului Independenței României (1877) și a fost inaugurat în 1980.
Pentru realizarea lui a fost organizat un concurs, la Casa Scânteii de la acea vreme, azi, Casa Presei Libere. Statuia, cu o înălțime de 11 metri, a fost executată în bronz de Gabriela Manole Adoc, autoare premiată de Academia Română pentru acest monument.
Reprezinta o femeie, cu o atitudine triumfătoare, o eroină, chiar România însăși. Femeia ține deasupra capului o eșarfă, steagul victoriei. Între eșarfă și partea superioară a corpului eroinei, este sugerat conturul geografic al României.
Artista a avut drept model o mătușă, o doamnă din înalta societate a anilor interbelici, Emilia Captaru, sora ultimului prefect al Iașului dinaintea regimului comunist.
‘’Era deosebit de frumoasă și distinsă, și avea mereu o ținută mândră, accentuată de statura să înaltă și de gâtul lung și fin, că de lebădă. Avea un păr lung care cădea greu, în onduleuri ample pe umeri și niște ochi albaștri verzui. Îmi amintesc că mergea la baluri împreună cu părinții mei. Țin minte și acum toaleta extraordinară pe care o purta când a fost invitată la o petrecere de familie: deasupra rochiei avea o vestă de catifea cu blăniță de nurcă. Îi stătea foarte bine. [...] A fost cea care ne spunea mereu povești cu Feți-Frumoși și Cosânzene, când plecau părinții noștri de acasă. Nefiind căsătorită, își petrecea mult timp în prezența noastră. Din păcate, a murit la numai 34 de ani, în anul 1943. De aceea ne-a rămas în minte chipul ei tânăr", povestea în anul 1999, verișoara artistei și fiica fostului prefect, Felicia Captaru, atunci în vârstă de 75 de ani.
Gheorghe Adoc este autorul celor 6 basoreliefuri montate pe soclul înalt de 6 metri, din travertin. Basoreliefurile prezintă momentele decisive din războiul pentru independență momentul mobilizării armatei, declarația de independență citită de Mihail Kogălniceanu, pregătirea de război, luptele cu turcii, asaltul la redută și sunetul de goarnă al roșiorilor, exprimând victoria.
Statuia Independenței a fost dezvelită în 1980 în prezența lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Bulevardul din fața statuii a fost denumit Bulevardul Independenței. Inainte de aceasta se numise Gheorghe Dimitrov, I. C. Brătianu sau Ulița Târgului de Sus. Inițial, artiștii au dorit să amplaseze pe soclul statuii un citat scurt și adecvat din opera lui Mihai Eminescu. Autoritățile comuniste au impus însă un citat specific al lui Nicolae Ceaușescu - „Eroismul înaintaşilor de acum un secol va trăi veşnic în conştiinţa profund recunoscătoare a întregii naţiuni, iar opera făurită cu sângele lor, de generaţiile de la 1877, va străluci întotdeauna în istoria noastră, ca una din cele mai mari izbânzi pe drumul libertăţii, progresului, independenţei şi fericirii poporului român”.
După Revoluția din 1989, artistul Gheorghe Adoc a solicitat scrierea cu litere de bronz a textului inițial semnat de Mihai Eminescu: "Independența e suma vieții noastre istorice", iar în 1992 s-a realizat acest lucru.
コメント