”La Bolta Rece, timpul trece, prietenii ramân”
Pe strada Rece, peste drum de Vila ”Sonet”- casa poetului Mihai Codreanu, se afla un loc de legendă al orașului: Restaurantul Bolta Rece.
Prima atestare documentară o găsim la 17 ianuarie 1786 și descrie clădirea și locul cârciumii ce se numea acum 235 de ani ”Borta Rece”. Numele venea de la intinsele ramificatii de pivnițe pe mai multe niveluri unde vinurile vechi din cele mai renumite podgorii se pastrau la rece.
În anul 1799, aceste pivnițe au servit ca depozite de vinuri pentru curtea feldmareșalului Potemkin, favoritul țarinei Ecaterina a II-a a Rusiei. În salonul restaurantului au făcut istorie întâlnirile membrilor Societații "Junimea" ( Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Mihai Eminescu, A. D. Xenopol, Ioan Slavici, Vasile Pogor, Nicolae Gane) ce poposeau aici la ”un strop de taifas” în atmosfera de veselie și muzică lautărească conform devizei:
”aici intră cine vrea și rămâne cine bea!”
A fost numită Universitas Vinorum - Universitatea vinurilor" și Iacob Negruzzi, unul dintre fondatorii Junimii povestea în cartea sa ” Amintiri din Junimea” despre agapele literare de la Bolta Rece ca fiind adevărate „petreceri beţive şi de mâncări mari”.
Marele povestitor Ion Creangă și poetul Mihai Eminescu s-au cunoscut aici și au legat o frumoasă și trainică prietenie. Cronicarii vremii spun că obișnuiau să stea la poveşti în hrubele răcoroase ale Boltei Reci.
Mai există restaurante ce au împrumutat acest nume in București( fondat in 1889) și la
Sibiu în 2008. Și astăzi localul îşi păstrează unicitatea și este considerat un monument istoric și un simbol turistic al zonei Moldovei şi al Iaşului.