Grădina Botanică
Gradina Botanică "Anastasie Fătu" a Iașului reprezintă unul dintre cele mai căutate obiective turistice ale municipiului. Pe cât de interesante sunt plantele, arborii sau serele grădinii, pe atât de tumultoasă este și istoria amenajării sale.
În anul 1856, Anastasie Fătu, a înființat lângă Rapa Galbena din bani proprii prima Gradina Botanica din Romania. În viziunea marelui naturalist și filantrop realizarea acestui proiect avea la bază ecologia, promovarea științei botanice și relaxarea în natură. ("Fondând aceasta gradină mi-am propus a îmbunătăți salubritatea orașului Iași, a îndemna pe "giunimea" studioasa la învățarea botanicei și a procura iubitorilor de științe naturale ocaziunea de a contempla frumusețile naturii în momentele lor de repaus"- Anastasie Fătu). După moartea marelui botanist în anul 1886, terenul a fost revendicat de rude și vândut.
Mai multe proiecte de la sfârșitul secolului XIX au avut în centrul atenției amenajarea unei noi grădini botanice.
În anul 1873 Societatea de Medici și Naturaliști creează o a doua grădina botanică lângă actualul Muzeu de Istorie Naturala.
În anul 1921, Prof. Alexandru Popovici a reușit reînființarea grădinii botanice lângă noua clădire a Universității pe o suprafață de 1ha. Aceasta a fost mutată în 1963 pe amplasamentul de astăzi din Dealul Copoului.
Cel care a adus un uriaș aport, atât fizic, cât și științific parcului botanic din Iași, a fost Mandache Leocov care, în 17 ani de conducere, a mărit suprafață Grădinii Botanice la 105 hectare și a lucrat la mai multe proiecte privind organizarea serelor, a arborilor tropicali și a unor expoziții.
Astăzi, activitatea în Gradina Botanica se desfășoară 10 secții și 2 laboratoare întinse pe 100 de hectare. În anul 2019 Universitatea Alexandru Ioan Cuza a inaugurat Ceainăria din Gradina Botanica de unde vizitatorii pot achiziționă suveniruri sau pot consuma băuturi sau gustări produse de Cantina Universității.