Biserica Lipovenească
Biserica Lipovenească este lăcașul de cult al comunității rușilor staroveri care au venit în Iași pe la mijlocul secolul XVIII.
Rușii staroveri sunt credincioși de rit vechi care, la origine, nu au acceptat modernizarea forțată impusă de țarul Alexei I, tatăl lui Petru cel Mare și au plecat în pribegie, stabilindu-se în diferite părți ale lumii. Pentru că erau pescari iscusiți, au ales regiuni în care această ocupație oferea oportunități, precum Japonia, Canada, Alaska. În România, îi găsim mai ales în Dobrogea, dar și în Brăila, Ialomița, Iași și Suceava.
În cadrul Bisericii de Rit Vechi Lipovenesc s-au păstrat tradiții care preced reforma realizată de Biserica Ortodoxă Rusească în timpul domniei lui Petru cel Mare.
Inițial, a fost o construcție din bârne, ridicata în anul 1780, chiar pe locul pe care se află biserica de azi. Lăcașul vechi a fost reconstruit din piatră în anul 1830, dar în 1866 au fost distruse de un incendiu atât turnul și clopotnița, care rămăseseră din lemn, cât și obiecte bisericești valoroase și icoane. Ansamblul a fost din nou reconstruit în perioada 1872-1882, sub supravegherea arhitectului Ștefan Emilian.
În epoca modernă au avut loc mai multe lucrări de restaurare, cea mai spectaculoasă finalizandu-se în 2009, când au fost acoperite complet cu foiță de aur toate cele 7 turle ale bisericii.
Construcția este înaltă, cu șapte turle având în vârf câte o cruce tăiată (specifică cultului rușilor staroveri). Turla cea mai impresionantă se află deasupra pridvorului închis care este și clopotniță cu trei etaje. Deasupra naosului se află o altă turlă înaltă, aceasta fiind înconjurată de 4 turle mici (câte două pe lateralele pronaosului și pe lateralele naosului). Cea de-a șaptea turlă se află deasupra altarului. Edificiul are absidele naosului drepte (încadrate de câte două turle pe fiecare parte) și o absidă a altarului semicirculară. În biserică se poate intra de pe trei laturi: pe latura vestică intră femeile, pe latura sudică intră bărbații, iar intrarea de pe latura nordică este folosită doar la ocazii speciale.
Comunitatea lipovenească din Iași număra aproximativ 300 de persoane. Hramul bisericii se serbează de Sf. Maria, la 15/28 august.