Mănăstirea Cetăţuia
Astazi, despre manastirea Cetatuia, cu informatii culese de Florentina:)
Vă reamintim de un loc incărcat de istorie și locaş de spiritualitate creştină: Mănăstirea Cetăţuia. Este aşezată pe una din cele şapte coline ale oraşului, de unde domină peisajul cu silueta sa zveltă, fiind străjuită de un turn impozant şi împrejmuită cu zid de piatră. Ctitorie a lui Gheorghe Duca, Mănăstirea Cetăţuia a fost construită intre anii 1669 si 1672 ca un complex fortificat capabil să ofere domnitorului și suitei sale refugiu şi rezistenţă în eventualele conflicte armate. Din punct de vedere arhitectural, Cetățuia împrumută din elevația mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, impresionând prin simplitate, fiind unul dintre cele mai bine conservate monumente de artă medievală romanească.
În partea nordică a mănăstirii se află o construcţie destinată găzduirii domnitorului şi familiei sale, denumită “palat” sau ”Casa Domnească” ce adăposteste acum un muzeu monahal. Din clădire, s-au descoperit ieşiri secrete, care duceau în afara mănăstirii. O superbă priveliste a Iașului se poate admira din turnul "Cina Pelerinului", aflat in cladirea stăreției.
În dreapta intrării principale, există o scară din piatră ce duce la o încăpere pătrată numită iatacul domniţei, situată la jumătatea distanţei între parter şi etaj. Sub iatac se află o a doua încăpere, pe care numai familia o cunoştea, fiind ascunzătoarea pentru domniţe în caz de primejdie. În caz de atac al palatului, domnul şi suita sa îşi găseau scăparea în tainiţe.
O altă clădire veche din curtea Mănăstirii Cetăţuia este cuhnea (bucătăria) domnească. Unii autori au susţinut că această construcţie a fost de fapt o baie turceasca, unica păstrată in cadrul unui ansamblu monahal. Pe latura sudică se află Sala Gotică “Anastasia Doamna”, ce gazduia în trecut întrunirile de taină ale domnitorului, și are acum rol de trapeză.
În octombrie 1911, are loc la Iași serbarea Jubileului Universității în prezența Regelui Carol I și cu această ocazie s-a pus temelia noilor chilii mănăstirești la inițiativa și stăruințele lui Nicolae Iorga și Mitropolitului Moldovei – Pimen Georgescu. Cu acest prilej celebrul aviator Aurel Vlaicu a zburat pe aparatul inventat de el, plecând de la Școala Normală ”Vasile Lupu” peste Iași, făcând mai multe virajuri in jurul colinei Cetățuia, în admirația mulțimilor. Aceasta a fost prima demonstrație aviatică la Iași.