Cucuteni
Cucuteni reprezintă o cultură de la începutul neoliticului și care s-a extins pe o suprafață de 350 000 km2 pe un spațiu în care astăzi se regăsesc România, Republica Moldova și Ucraina.
Nomenclatura de Cucuteni este dată de satul din apropierea municipiului Iași unde s-au descoperit primele vestigii despre această civilizație în anul 1884. Această cultură a apărut în jurul anului 5800 BC și a cunoscut declinul 3000 de ani mai târziu.
În regiunea României există numeroase situri arheologice privind această civilizație neolitică, iar printre cele mai de seamă pot fi enumerate : Cucuteni, Isaiia, Trusesti, Poduri, Izvoare. Cea mai îndepărtată zonă în care s-au găsit martori ai culturii Cucuteni este localitatea Ariușd din județul Covasna.
Cea mai distinctivă caracteristică este reprezentată de Ceramica de Cucuteni. Vasele și ornamentele pe care această civilizație le-a înfăptuit au o valoare neprețuită și sunt fară seamăn pe continentul european. Spirala, alături de linii, puncte și alte figuri geometrice reprezentau cele mai utilizate motive. Culorile cele mai pregnant folosite erau roșu, alb, negru și diverse variații depinzând de temperatura la care vasele erau arse.
O altă caracteristică interesantă a Cucutenilor a fost că în mod repetat, cel mai probabil ritualic, își ardeau așezările și locuințele, iar după ardere construiau o nouă așezare în același loc sau se mutau cu totul în altă locație. Lipsa mormintelor sau a necropolelor i-a îndrumat pe cercetători să ia în considerare faptul că civilizația ar fi recurs la arderea casei defunctului cu trupul acestuia în interior.
Cert este faptul că civilizația Cucuteni a fost un cult în care credințele față de divinitate erau pentru o entitate feminină. Cucuteni, prin simbolistica și prin figurinele pe care le-au creat de-a lungul timpului, au considerat că izvorul vieții era reprezentat de Marea Zeiță care dă și ia viața.
Cucuteni se află la 45 km de Iași, iar în municipiu puteți afla mai multe detalii despre această civilizație la Muzeul Universității de marți până vineri între orele 9:00 și 16:00. Intrarea este gratuită și veți fi însoțit de un ghid. Puteți vedea Ceramica de Cucuteni, cum arata o așezare sau interiorul unei case, siluete și figurine ori care este tehnica de escavare a vestigiilor și multe alte caracteristici ale acestei culturi veche de peste 7000 de ani.