top of page

Biblioteca Universității Tehnice "Gheorghe Asachi"

 

 

Biblioteca Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Iași. Într-un sondaj de opinie online, realizat în anul 2015, biblioteca din Corpul A al Palatului Universitar din Copou, a fost votată de peste un sfert de milion de utilizatori ca fiind una dintre cele mai frumoase din lume. 

Istoria bibliotecii este legată de Petru Poni care a colaborat cu Louis Pierre Blanc, arhitect elvețian, aceștia creionând împreună câteva idei pentru planurile Palatului Universitar din dealul Copoului. Consemnările lui Poni arată totuși că arhitectul Pierre Blanc nu a optat pentru toate conceptele propuse de savantul român. Cert este că inspirația ambilor proiectanți a fost stimulată de arhitectura academică cea mai de seamă din Europa sfârșitul de secol al XIX-lea. 

Inaugurarea Palatului Universitar din anul 1897 l-a avut în prim plan pe Prințul Ferdinand I care a plasat Piatra fundamendală în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. În anul 1933 a fost finalizată și extinderea Palatului inițial, proiect realizat de I.G. Pompilian, acesta urmând aceleași motive arhitecturale precum precursorii lui. Școala Politehnică "Gheorghe Asachi" s-a desprins de Universitatea Mihaileană în anul 1937 construindu-și astfel prorpia bibliotecă care avea să fie numită ulterior Biblioteca Centrală a Institutului Politehnic.

Bombardamentele din Al Doilea Război Mondial au afectat grav structura bibliotecii încât edificiul a fost propus pentru demolare. Acest lucru nu s-a întamplat și cu ajutorul Școlii Politehnice care și-a asumat restaurarea spațiului, biblioteca a fost refăcută integral. La munca de refacere au participat profesorii, studenții și alti angajați ai Institutului Politehnic, aminteste prorectorul Neculai Eugen Seghedin. 

La începutul anilor 1960, biblioteca avea în proprietate un fond de 75 000 de unități. După campanii extraordinare privind dezvoltarea fondului de publicații, la sfârșitul anilor 1960, arhiva aduna peste 300 000 de volume.

Astăzi spațiul de lectură și biblioteca în sine din Corpul A sunt sediul central al Universității Tehnice "Gh. Asachi" și împreună cu alte 6 biblioteci ale facultăților de profil tehnic dețin împreună un total de aproximativ 1 milion de volume și 300 000 de documente tehnice. 

Biblioteca și aula dinăuntrul acesteia, în condiții normale, pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul orar 08:00 - 15:00 cu o rezervare făcută în prealabil.

bottom of page