Academia Mihăileană
Învățământul superior apare în Moldova în anul 1634, timpul domniei lui Vasile Lupu, când acesta întemeiază Academia Vasiliana. Inițial se preda în limbile slavonă și latină, ca ulterior să se adauge și limba greacă. A fost preluat modelul Academiei Movilă, din Kiev, de unde au venit și primii profesori.
Simbolic, rolul acestei instituții a fost continuat de Academia Domnească, fondată în 1707 de prințul Antioh Cantemir, fratele cărturarului Dimitrie Cantemir. Grigore al III-le Ghica a modernizat-o (1776) pentru a se alinia universităților europene și a introdus studiul matematicii, științelor naturale și filosofiei moderne, în limba greacă.
Gheorghe Asachi a fost cel care introdus studii de inginerie și ‘’hotărnicie’’ în anul 1813, marea noutate fiind limba română în care acestea erau predate. Cultura sa enciclopedica i-a permis să predea un curs de matematică teoretică ale cărui aplicații practice în geodezie și arhitectură au contribuit la fondarea învățământului tehnic superior în Iași.
Academia Mihăileană (numită astfel după numele lui Mihail Sturdza-Vodă) a fost inaugurată la 16 iunie 1835, avea sediul la seminarul Socola și oferea posibilitatea studierii filosofiei, dreptului, teologiei, și, ceva mai târziu) a geometriei analitice și descriptive, corelată cu inginerie, agronomie, mineralogie și geologie.
Astfel, deși se spune că prima Universitatea din România este Universitatea „Al. I. Cuza”, este limpede că învățământul superior a apărut în Moldova cu mult timp înainte și a beneficiat de contribuția unor importanți oameni de cultura cu o instrucție enciclopedică, preocupați de educația tinerilor și, foarte important, de susținerea cursurilor în limba română.
Academia Română, în sensul pe care îl folosim astăzi, are originile în Societatea Literară Română (1866), devenită un an mai târziu Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Din acel moment a funcționat neîntrerupt ca o autoritate a moralității și independenței științifice.
A fost desființată în anul 1948 de regimul comunist care a înființat în loc Academia Republicii Populare Romane și a revenit la numele și destinația inițiale în anul 1990.