Mănăstirea Galata
Azi, Alex va prezinta manastirea Galata:)
Construcția Mănăstirii Galata a fost pentru prima dată menționată în scris de cronicarul Grigore Ureche și datează aproximativ din anul 1578. Domnitorul Moldovei Petru Schiopul a ctitorit “Galata din vale” care in scurt timp “s-a risipit” fiind construită pe un teren mlăștinos în apropiere de locul unde este astăzi Mănăstirea Frumoasa.
La scurt timp domnitorul a poruncit ridicarea unei a doua biserici pe o colină din proximitate. Poziționarea mănăstirii (“Galata din deal”) a fost una strategică pentru a avea o perspectiva excelentă de observație din partea de nord, sud si est a orașului.
Numele de Galata provine din limba turcă și înseamnă “poartă”, iar cel mai probabil a fost atribuit locașului sfânt de la cartierul Galata din Istanbul (în vremea aceea Constantinopol) unde domnitorii Moldovei mergeau să primească firmanul de domnie de la sultan.
Complexul mănăstirii a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. Egumenul Nectarie a construit în anul 1735 zidul care încojoară și astăzi Mănăstirea Galata. În același secol XVIII biserica a luat foc fiind distruse catapeteasma și toate obiectele destinate serviciului religios. Domnitorul Mihail Sturdza (1834-1849) a adaugat un etaj turnului cu clopotniță. Între anii 1923 si 1950 casele egumenești de la Galata au funcționat drept închisoare.
În perioada comunistă în biserică s-au tinut slujbe doar duminica, iar din anul 1990 funcționează ca mănăstire de maici, în care se găsește și un atelier de croitorie de veșminte liturgice. Biserica are hramul "Înălţării Domnului".