top of page

Theodor Pallady

Poza scriitorului: Centrul de Informare Turistica IasiCentrul de Informare Turistica Iasi

Theodor Pallady s-a născut în Iași la data de 11 aprilie 1871 într-o familie nobilă. Mama sa, sora diplomatului Neculai B. Cantacuzino, împreună cu tatăl său Iancu Pallady aveau moșie atât în Iași, cât și în Perieni, unde marele pictor și-a petrecut copilăria. Artistul a urmat cursurile liceului "Sf. Gheorghe" din București, mai apoi plecând în Germania pentru a studia la Politehnica din Dresda.


In timp ce studia ingineria, tânarul Pallady făcea cursuri de desen și pictură alături de Ernst Erwin Oehme, care observându-i calitățile, l-a sfătuit să meargă în Paris pentru a-și aprofunda stilistica. În anul 1892 după ce se înscrie la Academia des Beaux-Art din capitala Franței, reușește să obțină un loc în atelierul marelui pictor, gravator și desenator francez Gustave Moreau. La aceste cursuri, Theodor Pallady îi cunoaște pe Georges Rouault și Albert Marquet. Tot în atelierul lui Moreau, Pallady îl întâlnește și leagă o prietenie strânsă cu Henri Matisse cu care mai târziu colaborează prin corespondență pentru a-și îmbunătăți unul altuia îndemânarea artistică.


În anul 1904 revine în România și expune la Saloanele Oficiale și la Ateneul Român. Acesta păstrează legătura cu Parisul unde deschide numeroase expoziții personale până la finele anului 1940. La Bienala din Veneția expune între anii 1924 și 1942.


Naturile statice sunt cele mai studiate opere ale artistului, iar ansamblul deseori reprezintă o armonie calmă care invită privitorul să o descifreze atent și încet. Limbajul artistic al pictorului este unul ușor de identificat având valori clasice, cu un stil unitar bazat pe linie și formă, iar în plan secund culoarea. Creația artistică a pictorului are la bază esența desenului tehnic studiat pentru prima dată în Dresde. Stilul lui Pallady se poate distinge de cel al contemporanilor săi simboliști, iar genul cel mai adesea pictat de artist este reprezentat de natura moartă. Autorul își aranja singur compozițiile în care deseori apare o vază cu flori. Autorul și-a concentrat opera pe obiecte simple din viața zilnică, iar în peisajele pariziene pictorul alegea locurile din proximitatea Senei pentru a reda tremurul luminii pe luciul apei, pentru a pune în valoare cladirile, mișcarea râului sau a frunzărișului copacilor.


Theodor Pallady a fost declarat Maestru Emerit al Artei Românești înainte cu doar câteva luni de moartea sa și Membru post-mortem al Academiei Române.

În Iași, artistul este comemorat cu numele unei străzi din dealul Copoului, al unei Galerii de Artă de pe strada Lăpușneanu, iar parte din opera artistului poate fi vizionată în cadrul Muzeului de Arte din Complexul Muzeal Palatul Culturii.






33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page