top of page

Statuia lui Mihai Viteazul

Mihai Viteazul (1558 - 1601) este un domnitor român care a realizat prima unire a țărilor române (1600). Este considerat unul dintre cei mai mari eroi naționali ai României. Începând cu secolul al XIX-lea, Mihai Viteazul este venerat de naționaliștii români ca un simbol al unității românești.

La 1 iunie 1600 a intrat în Iași ca voievod, iar titulatura folosită de el era: „Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toată Țara Moldovei’’. 

Ideea acestei statui a provenit de la veteranul de război Coloner(r) Iosif Petrescu în anul 1993, iar patru ani mai târziu, cu ajutorul Filialei Iași "Ștefan cel Mare și Sfânt" a Veteranilor de Război printr-un apel public se reușeste realizarea Comitetului ”Iași - 400 - Mihai Viteazul”. În acest comitet președintele de onoare era IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei la acea vreme, președinte - Academician Constantin Ciopraga și secretar - Colonel(r) C. Popa. 

Statuia a fost realizată în perioada 1999 – 2001 de sculptorii Ioan Buzdugan și Pavel Mercea și dezvelită în anul 2002 în prezența președintelui Ion Iliescu. Artistul Ioan Buzdugan nu a apucat să vadă lucrarea finală, acesta trecând la viața veșnică în primăvara anului 2000.  

O parte din bronzul folosit la soclu provine din monumentul Soldatului Sovietic, iar inițiativa ridicării statuii aparține Asociației Veteranilor de Război din Iași.

bottom of page