Coloseul Bragadiru sau Berăria Bragadiru reprezintă o clădire istorică construită la începutul secolului XX situată pe strada Lăpușneanu din Iași. La începuturi perimetrul era loc de promenadă pentru localnici și turiști.
La sfârșitul secolului al XIX-lea pe locul unde astăzi există clădirea se afla cimitirul Bisericii Banu. În timp spațiu s-a degradat, iar în colaborare cu Primăria Iași acest ambient a fost transformat într-o grădină publică amenajată cu flori, bănci sau spații pentru berării, ajungând să devină o atracție pentru artiștii plastici sau cântăreți care ofereau publicului spectacole pline de entuziasm.
Patronul fabricii de bere Bragadiru, în vara anului 1905, după discuții cu arhitectul Virgil Hălăceanu, a decis construirea unei cofetării-berării la stradă, pe Lăpușneanu, în apropierea parcului, care va purta numele de Coloseul Bragadiru. Un an mai târziu, dorința lui a fost realizată și se inaugura acest fastuos local. În scurt timp clădirea a devenit și cinematograf. Din nefericire, în numai cinci ani de la deschidere, localul a luat foc, dar și-a recăpătat faima după doi ani, timp în care a fost în administrația Bisericii Banu.
Clădirea a avut perioade de glorie, dar și un șir de evenimente fără de noroc, deoarece a fost în repetate rânduri cuprinsă de foc, în majoritatea cazurilor incendiile pornind de la cabina de proiecție a filmelor. Legenda spune că locul ar fi fost bântuit, deoarece a fost construit deasupra mormintelor familiei logofătului și poetului Costachi Conachi.
În anul 1939 edificiul a beneficiat de lucrări de reparație și a fost redată publicului drept Cinema Capitol, iar mai apoi din anul 1950 a fost pentru o perioadă de mai bine de 50 de ani cunoscută sub numele de Cinema Tineretului.
De-a lungul timpului clădirea a avut mai multe denumiri, printre care "Elysee", "Roxi", "Capitol", "Tineretului", "Hala de Bere, "Berăria Astoria" sau cum toată lumea o cunoaște și astăzi, Coloseul Bragadiru.
Astăzi, Primăria Municipiului Iași și Ateneul Național propun o reabilitare a clădirei istorice Bragadiru prin studierea documentației de la începutul secolului XX și reconstituirea arhitecturii cu elementele inițiale de stucaturi, ancadramente, coronamente și grupuri statuare. Destinația clădirii va fi aceea de cinematograf și galerie de artă, dar și spațiu pentru workshopuri și evenimente performative în aer liber.
Fotografiile vechi fac parte din colectia domnului Eduard Ionescu din Cluj. Ii multumim pentru amabilitatea cu care ni le-a pus la dispozitie!
Comentarios