top of page

Ziua Internațională a femeilor de știință

Astăzi este Ziua Internațională a Femeilor în Știință.

Iasul a avut prima Universitate din România si a avut privilegiul să fie orașul natal care a contribuit la fomarea unor puternice personalități feminine.

 

Prima femeie profesor universitar din România – Elena Pușcariu-Densușianu (1875-1966), a organizat și a condus, în calitate de medic, prima Clinică de Oftalmologie (Iași, 1920), fiind totodată, la nivel mondial, prima femeie profesor universitar la o clinică oftalmologică.

 

Prima femeie medic chirurg din România – Marta Trancu-Rainer (județul Iași, 1875 – București, 1950) a absolvit Facultatea de Medicină din Iași; a efectuat intervenții chirurgicale în timpul Primului Război Mondial, salvând sute de vieți; a devenit membră a Academiei de Medicină din România (1935) și membră de onoare a Societății de Biologie din București.

 

Prima femeie avocat din România – Ella Negruzzi (județul Iași, 1876 - București, 1948) – a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1913); a fost prima femeie avocat admisă în barou; a activat pentru acordarea drepturilor social-politice ale femeilor, implicându-se, alături de intelectuali români, în combaterea fascismului și războiului, pledând pentru libertate și independența națională.

 

Prima femeie medic legist din Europa - Maria Cicherschi, căsătorită Ropală (1881 – 1973) s-a născut la Iași și a absovit Liceul de Fete ‘’Oltea Doamna’’, apoi Facultatea de Medicină. A studiat la Paris discipline ca Medicina legala și Psihiatrie legală și a obținut în anul 1907 titlul de ‘’Doctor în medicină’’ cu teza „Contribuțiuni la studiul biologic al criminalității feminine sub aspect medico-legal”.

 

Fotografii tip vederi din colectia Eduard Ionescu - Cluj

Fotografii tip portret - sursa wikipedia

bottom of page