Palatul Roznovanu
Administrația locală a apărut că instituție în 1832, prin prevederile Regulamentelor Organice. Acestea impuneau constituirea ‘’Eforiei orășenești’’ (termen grecesc).
Atribuțiile Eforiei erau colectarea taxelor, echilibrarea cheltuielilor cu sumele încasate, protejarea negustorilor, justificarea cheltuielilor făcute. În anul 1851 i s-a schimbat denumirea în “Sfat orășenesc’’, sub care a funcționat până în anul 1864 când a primit numele de Primăria oraşului Iaşi. Nici această modificare nu a fost de lungă durată, ci a fost schimbată din nou pe 15 ianuarie 1949, când o prevedere apărută în Monitorul Oficial stabileşte înfiinţarea Sfatului Popular al Oraşului Iaşi.
Legea Comunală, promulgată de Al. I. Cuza, la 31 martie 1864 prevedea obligaţia potrivit căreia „Fiecare comună este datoare a avea o casă a comunei numită Primărie.”, dar și ”Comuna îngrijeşte singură de interesele sale şi se administrează de sine în marginea legilor. Ea formează o persoană juridică. ”Ultima prevedere avea ca scop acordarea unei autonomii sporite comunităților locale. Hotărârile cele mai importante referitoare la administrarea localității erau luate de Consiliul comunal, prin vot, iar „Administrarea trebilor fiecărei comune este încredinţată unei persoane ce poartă numele primar”, acesta din urmă fiind numit de către domnitor.
Consiliului Comunal a hotărât pe 9 ianuarie 1891, cumpărarea palatului familiei Roznovanu, ca sediu al Primăriei. La vremea respectivă, primar al Iasului era Vasile Pogor. De atunci, cu unele mici sincope, Palatul Roznovanu a găzduit sediul administrativ al orașului.