top of page

Mănăstirea Frumoasa

Mănăstirea Frumoasa, cu informatii de la Alex

În urmă cu aproximativ 500 de ani, în apropierea Pădurii Cetățuia, pe terasa pârâului Nicolina, hatmanul Melentie Balica, om înstărit al vremii și în foarte bune relații cu domnitorul Petre Șchiopul, construiește din resurse proprii mănăstirea care avea să fie supranumită “Frumoasa”.

Lăcașul sfânt a avut de-a lungul timpului mai multe nume printre care “Galata de jos”, “Sinai”, “Balicova” sau, așa cum o știm și astăzi, “Frumoasa”. Mănăstirea avea hramul “Sfinților Mihail si Gavril” și a fost menționată pentru prima dată la 10 aprilie 1587.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, în timpul dominației rusești, complexul mănăstirii a avut de suferit și câteva clădiri domnești au fost dărâmate “să zapciască pe boieri de bani” (Ion Neculce, “Letopiseţul Ţărâi Moldovei”).

Grigore al II-lea Ghica este amintit ca primul restaurator al bisericii și, sub îndrumarea acestuia, ansamblul a fost extins. Mănăstirea a primit un pridvor, a fost acoperita din nou, zugravită în interior, înzestrată cu obiecte de cult, înconjurată de ziduri de piatră, a fost construit un turn cu clopotniță. În aceeași perioadă se mai construiesc încă două palate: unul în afara zidurilor - al “domnițelor” (la vremea respectivă mănăstirea era de călugari) și unul în interior pentru domnitor și al boieri.

În prezent, Mănăstirea Frumoasa din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugărițe și se vor putea vizita, dupa incheierea renovarii, Ruinele Palatului Domnesc, Palaturi “de pe ziduri”, Turnul Clopotniță și zidul de incintă, Poarta Spânzuraților sau Monumentul funerar al familiei Sturza.

frumoasa bun.jpg
bottom of page