Curtea Domnească
Azi, Curtea domnească -#totulvafibine
Prima atestare a Curții Domnești din Iasi este din anul 1434 într-un document în care Ștefan al II-lea Voievod îi oferă lui boierului Giurgiu din Sfatul Domnesc un sat, specificând că proprietatea va depinde din punct de vedere administrativ de Curtea Voievodală.
Curtea Domnească a jucat un rol economic deosebit de important pentru urbea ieșeană, rol care a accelerat dezvoltarea orașului mai ales după ce Voievozii Moldovei au ales să aibă (vara, în special) reședinta temporară aici. În timpul domniei lui Ștefan cel Mare complexul domnesc se lărgește și în anul 1492 este construită biserica Sf. Nicolae.
Cea mai importantă fortificare a Curții domnești are loc în timpul domniei lui Vasile Lupu în secolul al XVII-lea când zidurile cetății aveau să ajungă și la 2 m grosime. Fortificația domnească avea o forma pentagonală, de stea și avea să își mențină geometria până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. Tot Vasile Lupu înființează prima școală domnească, peste drum, în incinta Mănăstirii Trei Ierarhi.
Palatul Ocîrmuirii, cum era numită cladirea principală a complexului voievodal, a suferit însemnate modificări în secolele urmatoare. Numeroase incendii au distrus din temelii palatul în secolele XVIII și XIX cel mai mare fiind in anul 1827. În vremea lui Grigore Ghica Vodă i s-a adăugat palatului un turn cu ceas, iar recondiționări si renovări cu multe infuențe turcesti au avut loc în vremea lui Antonie Ruset. Forma pe care o are astăzi, cu influențe neogotice, datează din anul 1925 și se datorează arhitectului Ion D. Berindey.
În prezent Palatul Culturii, una din clădirile care mai există din complexul voievodal, reprezintă o emblemă a culturii românești și este sediul central al Complexului Muzeal Moldova.
Pentru acest serial se straduiesc colegii mei Alex si Florentina