top of page

Bojdeuca lui Ion Creangă

Adresa: Str. Simion Bărnuţiu nr. 4

Program: marţi - duminică, între 10:00 - 17:00

http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/ 

Bojdeuca "Ion Creangă" din Țicău, primul muzeu memorial literar din România, este unul din cele 16 obiective care compun Muzeul Literaturii Române Iași. 
Aici a locuit Ion Creangă (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut și mai iubit povestitor român, din anul 1872 până la moartea să, pe 31 decembrie 1889. Aici s-a cunoscut și s-a împrietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris întreaga sa operă: "Povești, Povestiri" și "Amintiri din copilărie". 

Ion Creangă s-a mutat în Bojdeucă, ocupând camera din dreapta, pe 10 iulie 1872. A cumpărat-o în anul 1879, cu 50 de galbeni austrieci, pe numele Tincai Vartic, el fiind martor. După moartea scriitorului, casa a fost locuită de femeia care l-a îngrijit și i-a fost alături în ultima parte a vieții. 
Din păcate, timp de aproape 30 de ani, până în 1918, a rămas nelocuită și starea ei s-a degradat. 

Comitetul ‘’Ion Creanga’’ înființat în 1917 și al cărui președinte era A. C. Cuza, iar secretar N. A. Bogdan s-a ocupat de restaurarea bojeducii, și în ziua de Florii, pe 15 aprilie 1918, a avut loc inaugurarea muzeului care a trecut în administrarea Universității ieșene. 
Această casă, numită de Ion Creanga ‘’bojdeucă’’, pare coborâtă din poveste. Este păstrată și azi așa cum arăta în anii 1872-1889: o casă cu doua încăperi mici, cu o prispă înspre nord, unde se afla și ușa de intrare și un cerdac cu deschidere generoasă spre orizontul dinspre răsărit, sprijinit de dealurile Ciric și Sorogari. 
În perioada 1984-1989, la Bojdeuca "Ion Creangă" au avut loc lucrări complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru în aer liber, cu 250 de locuri, de construire a unei clădiri, special gândită pentru a adăposti expoziția documentara "Viață și opera lui Creanga" și Biblioteca Bojdeucii, spatii de serviciu, depozit, camera pentru supraveghetoare. 

Lucrările de restaurare și reorganizare a muzeului Bojdeuca "Ion Creanga" au avut în vedere păstrarea autenticității casei. 
În interior sunt expuse (în cele două încăperi și în cerdac) numai obiectele originale care au aparținut povestitorului sau familiei sale. 
În clădirea noua, construită în aceeași curte și inaugurată la 11 iunie 1989, sunt expuse : cărți, fotografii și documente, care ilustrează viață lui Ion Creanga - școlar, preot și învățător, activitatea de scriitor - "Bucoavna"- unul din primele abecedare; fotografia originală a scriitorului; cărți care au aparținut "seminaristului" Ion Creangă; manualele didactice originale, alcătuite de Ion Creanga; colecția revistei "Convorbiri literare", 1867-1889, în care Ion Creangă și-a publicat opera; colecția de documente originale de la strămoșii scriitorului; colecția de documente originale ale tatălui lui Mihai Eminescu; publicații, reviste, ediții care prezinta viață și opera lui Ion Creangă. 

Bojdeuca "Ion Creangă" organizează anual 4 sărbători devenite tradiționale: 2 ianuarie - ziua înmormântării scriitorului; 1 martie - ziua de naștere a lui Ion Creangă; 14-15 aprilie - Zilele Bojdeucii - aniversarea inaugurării primului muzeu memorial literar din Romania; 31 decembrie - ziua morții scriitorului - "Colinde la Bojdeuca". 
Bojdeuca oferă posibilitatea cunoașterii unui interior românesc autentic în care a trăit scriitorul de excepție, care a fost Ion Creangă, identificat cu "poporul român însuși surprins într-un moment de genială expansiune" (conf. G. Călinescu). 
Din luna decembrie 2015, Ion Creangă își întâmpină vizitatorii sub forma unei holograme. Imaginea marelui scriitor este întruchipată de actorul de teatru şi film Teodor Corban.

bottom of page