top of page

Vasile Pogor s-a născut în Iași la data de 20 august 1833. A fost recunoscut ca fiind poet, traducător, politician și unul dintre fondatorii societății literare Junimea. 

Vasile Pogor senior, tatăl politicianului, provenea dintr-o familie nobilă și deținea moșii atât în România, cât și în Basarabia unde a cunoscut-o pe Zoița Cerchez, mama lui Vasile Pogor junior. Vasile Pogor a mai avut 3 surori. (Antonia, Eleonora și Smaranda)

Provenind dintr-un mediu al înaltei societăți moldovenești, tânărul Vasile Pogor are parte de cele mai bune forme de educație și studiază la Institutul francez Malgouverne, iar la vârstă de 16 ani este trimis la Paris pentru a-și continua studiile secundare. Călătorește și în Confederația Germană pentru îmbogățirea studiilor și pentru a-și lărgi viziunile despre filozofia germană prin comparație cu cea franțuzească. Revine în Franța pentru a-și da doctoratul la Universitatea din Paris.

La întoarcerea în România în anul 1857 lucrează la Tribunalul Iași, iar 2 ani mai târziu la Curtea de Apel din municipiu unde este ales prim-președinte în anul 1869. 

Junimea, societatea literară cea mai cunoscută din România, l-a avut co-fondator alături de alți 4 scriitori ai timpului (Theodor Rosetti, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi și Titu Maiorescu). Anul înființării a fost 1863, iar sediul central a fost în casa lui Vasile Pogor, astăzi sediul Muzeului "Vasile Pogor". Convorbiri Literare fiind o revistă literară desprinsă din Societatea Junimea a fost un bun mediu prin care Vasile Pogor s-a remarcat cu poezii proprii sau traduceri ale marilor scriitor ai vremii.

Cariera politică a lui Vasile Pogor are o ascensiune începând cu anul 1866, când complotează la detronarea lui Alexandru Ioan Cuza. Imediat după abdicarea lui Cuza, Pogor este numit prefectul Iașului și primit o lună mai târziu în loja masonică ieșeană "Steaua României". 

În anul 1870 este numit ministrul Cultelor pentru o scurtă perioadă, iar 10 ani mai tărziu este ales primarul Iașului. Între anii 1880 și 1894 a fost votat de 3 ori șeful administrației municipale și și-a îndeplinit funcția de primar pentru 6 ani. În această perioadă Pogor a mutat sediul primăriei în Palatul Roznovanu, a demarat lucrările de construcție pentru Teatrului National din Iași, a creat 10 scoli primare, a asfaltat străzile municipiului și a dat startul proiectului de canalizare orașului. 

S-a stins din viață la vârstă de 72 de ani în primăvara anului 1906 în apropiere de Iași, la o moșie de a familiei sale, în satul Bucium. 

bottom of page