top of page

Parcul Copou

Poza scriitorului: Centrul de Informare Turistica IasiCentrul de Informare Turistica Iasi

Actualizată în: 18 nov. 2020



Se află pe partea stângă cum urcăm dealul, după Universitatea Al. I. Cuza. In veacul al XVIII-lea, domnul fanariot Matei Ghica a ridicat în Copou un foişor, care servea pentru odihnă şi recreere. Totuşi, în vremea aceea nu exista o grădina publică, în care să aibă acces liber toţi orăşenii. Hotărârea de a o înfiinţa a luat-o domnitorul Mihail Sturdza la 1834. Locul ales a fost pe ulița Podul Verde, pe locul unde odinioară era stația de poştă a oraşului. Grădina a fost extinsă la 1849 şi 1852, prin cumpărarea unor terenuri învecinate, iar din 1860 a fost luminată cu felinare.


În parc se poate vedea cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constituţionale, cunoscut ca Obeliscul cu lei, realizat de Mihail Singurov, în 1834, după un proiect al lui Gh. Asachi.

În centrul parcului Copou, lângă Teiul lui Eminescu (adevărat loc de pelerinaj pentru romantici), se găseşte bustul lui Eminescu şi bustul vechiului său prieten Ion Creangă, ridicate in 1932.

Mai târziu a fost amenajată Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor săi.


În iunie 1984, lângă Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat în 1989, la centenarul morţii poetului.

În luna iunie la Iaşi, în parcul Copou, se organizează, in fiecare an începând din 1982, Târgul Naţional de Ceramică Tradiţională Cucuteni 5000, manifestare expoziţională ce reuneşte familii de meşteri olari din toate centrele de ceramică ale ţării, precum şi reprezentanţi ai unor importante centre de olărie din Republica Moldova.





39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page