În fața Gradinii Copou se află un frumos mausoleu ce amintește și astăzi despre jertfa ostașilor Regimentului 2 Roșiori în primul război mondial.
Acest expresiv grup statuar realizat în bronz de sculptorul Ion C. Dimitriu-Barlad este cunoscut sub numele de Șarja de la Prunaru, Statuia Cavaleristului în atac, Monumentul Cavaleriei sau Monumentul Eroilor Diviziei 2 Cavalerie.
Un cavalerist pe un cal în galop, aplecat înainte, țintind dușmanul, ține în mâna stângă frâul calului și în dreapta sulița avântat în plină șarjă. Soldatul este insoțit de un personaj feminin ce ia parte la asaltul eroic și are în mâna dreaptă cununa de lauri, personificând victoria. La baza soclului există un basorelief reprezentând un cavalerist rănit mortal, în brațele unui înger, ce îl încununează cu lauri.
Eroism, victorie și sacrificiu este mesajul transmis de acest frumos ansamblu statuar realizat la inițiativa și cu finanțarea ofițerilor Diviziei a II-a de Cavalerie care au luptat în războiul din 1916 -1918.
Soclul este împodobit cu basoreliefuri și adăpostește o criptă, în care de află un osuar al eroilor cavaleri. Se poate pătrunde în interior printr-o ușă din bronz, amplasată în spatele soclului. O candelă luminată electric veghează veșnicia sutelor de cavaleriști în a căror memorie a fost înălțat monumentul. În fiecare an, de Ziua Eroilor (la „Înălțarea Domnului”), monumentul era onorat cu flori și Gardă de Onoare pentru că la sfârșitul lunii noiembrie 1916, 5000 de ostași români au purtat eroica batalie de la Prunaru pentru apărarea drumului către București și doar 134 soldați au rămas în viață.
Statuia a fost inaugurată pe 29 mai 1927 în prezența reginei Maria, a principesei Ileana, precum și a principesei Elena cu micul principe moștenitor Mihai (viitorul rege Mihai I al României). Regele Ferdinand a lipsit de la inaugurare fiind grav bolnav; dealtfel două luni mai târziu a trecut în eternitate.
Suveranul a avut un rol decisiv în timpul Primului Război Mondial sprijinind efectiv opera de refacere a armatei și menținând moralul trupelor. Sub sceptrul său s-a realizat Marea Unire din 1918 devenind primul rege al tuturor românilor.
Vederile sunt din colectia Eduard Ionescu, Cluj Napoca
Comentarii