top of page

Biserica Trei Ierarhi - II

Poza scriitorului: Centrul de Informare Turistica IasiCentrul de Informare Turistica Iasi


Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi sau biserica Trisfetitelor a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu să servească drept necropolă domnească, însă a rămas în istorie pentru mult mai mult decât un lăcaș de cult.


În interiorul curții bisericești se găsește o clădire numită “Sala Gotică” în care s-au petrecut importante evenimente din istoria și cultura românească. Prima tiparniță din Moldova a început să funcționeze din anul 1640 și cea dintăi mare lucrare tipărită a fost „Cazania Românească a Mitropolitului Varlaam”.


În Sala Gotică există două placi de marmură care aduc mărturie faptului că în luna februarie a anului 1821, în fata adunării eteriștilor și a grecilor, Mitropolitul Moldovei și al Sucevei Veniamin Costache, oficiază o slujbă pentru binecuvântare care dă startul miscării de eliberare a Greciei, condusă de prințul Alexandru Ipsilanti.


Colegiul de la Trei Ierarhi, instituit tot de Vasile Lupu, reprezintă primul mediu academic de învățământ românesc din Moldova și este construit după modelul Academiei din Kiev. Academia vasiliană a funcționat până spre sfârșitul secolului al XIX-lea și a reprezentat fundația Academiei Mihăilene, care mai târziu a devenit Universitatea din Iași. Poetul Mihai Eminescu a făcut parte din comisia de examinare a Școlii Normale Vasile Lupu într-o perioada când a și locuit într-una din chiliile mănăstirii.


Sala Gotică reprezintă astăzi un loc dedicat istoriei și culturii românești timpurii. Muzeul inaugurat în 2001 adăpostește obiecte importante de patrimoniu istoric și bisericesc și contribuie la o mai bună cunoaștere a tradițiilor și istoriei românești din Moldova.




33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page