top of page
  • Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

Monumentul Eroilor din Galata

Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Galata a fost ridicat din inițiativa Reginei Maria a României prin eforturile Societății "Cultul Eroilor" pentru amintirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.


Monumentul - mausoleu a fost proiectat de inginerul român Henri Coandă, pictat de Ioan Bălău, iar antrepriza realizată de frații Giovanni Marcomini. Durata construcției a fost de doi ani, între 1929 și 1930, iar structura lucrării fiind din beton armat, supraetajată pe trei nivele cu retrageri succesive. Baza monumentului reprezintă o placă solidă de 20 metri pătrați și o adâncime de 2 metri unde există o criptă cu osemintele eroilor care și-au pierdut viața pentru apărarea României.


Cimitirul din jurul acestui mausoleu este constituit din 600 de cruci mici și 6 cruci mari reprezentând cei 6000 de eroi soldați și cadre militare, căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Trupurile și osemintele celor înhumați au fost aduse de pe raza a cinsprezece comune din jurul Iașului și omagiați eroi ai patriei în data de 23 aprilie 1930 în prezența Mitropolitului Pimen Georgescu, Generalului Iacob Zadik și primarului Osvald Racoviță.


Monumentul a fost restaurat în cadrul Programului Centenar și resfințit pe data de 11 iunie 2021 în prezența IPS Mitropolitul Moldovei și Bucovinei Teofan, primarului Iașului Mihai Chirica, Generalului Ioan Pop și a altor membri ai administratiei publice. Primăria Municipiului a avut în vedere, prin restaurarea monumentului, reintegrarea acestuia în circuitul turistic-religios. Amplasamentul din dealul Galata oferă o priveliște deosebită de belvedere asupra orașului Iași, iar prin reabilitare s-au creat noi locuri de parcare, spații verzi și un mobilier urban nou unde se poate admira orașul și aduce un omagiu eroilor soldați ai României.




42 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page