Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Galata a fost ridicat din inițiativa Reginei Maria a României prin eforturile Societății "Cultul Eroilor" pentru amintirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Monumentul - mausoleu a fost proiectat de inginerul român Henri Coandă, pictat de Ioan Bălău, iar antrepriza realizată de frații Giovanni Marcomini. Durata construcției a fost de doi ani, între 1929 și 1930, iar structura lucrării fiind din beton armat, supraetajată pe trei nivele cu retrageri succesive. Baza monumentului reprezintă o placă solidă de 20 metri pătrați și o adâncime de 2 metri unde există o criptă cu osemintele eroilor care și-au pierdut viața pentru apărarea României.
Cimitirul din jurul acestui mausoleu este constituit din 600 de cruci mici și 6 cruci mari reprezentând cei 6000 de eroi soldați și cadre militare, căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Trupurile și osemintele celor înhumați au fost aduse de pe raza a cinsprezece comune din jurul Iașului și omagiați eroi ai patriei în data de 23 aprilie 1930 în prezența Mitropolitului Pimen Georgescu, Generalului Iacob Zadik și primarului Osvald Racoviță.
Monumentul a fost restaurat în cadrul Programului Centenar și resfințit pe data de 11 iunie 2021 în prezența IPS Mitropolitul Moldovei și Bucovinei Teofan, primarului Iașului Mihai Chirica, Generalului Ioan Pop și a altor membri ai administratiei publice. Primăria Municipiului a avut în vedere, prin restaurarea monumentului, reintegrarea acestuia în circuitul turistic-religios. Amplasamentul din dealul Galata oferă o priveliște deosebită de belvedere asupra orașului Iași, iar prin reabilitare s-au creat noi locuri de parcare, spații verzi și un mobilier urban nou unde se poate admira orașul și aduce un omagiu eroilor soldați ai României.
Comentários