top of page

Sinagoga Mare

Poza scriitorului: Centrul de Informare Turistica IasiCentrul de Informare Turistica Iasi


Sinagoga Mare din Iași este cel mai vechi lăcaș de cult evreiesc din România. Data construirii acestei clădiri declarată monument istoric nu este exactă, dar este general acceptat că edificiul a fost ridicat în jurul anului 1670.


În lucrarea "Descriptio Moldaviae", Dimitrie Cantemir scrie un pasaj în care explică faptul că evreii puteau să-și construiască o sinagoga unde doresc, însă condiția era să fie din lemn, nu din piatră. Astfel, lăcașul de cult mozaic la începuturi a fost construit din lemn. Una dintre legile culturii evreiești spune că sinagoga trebuie să fie cea mai înaltă clădire din cartier, însă în Iași nu putea avea o înălțime mai mare decât Mitropolia. În aceste condiții Sinagoga Mare a fost zidită în pământ, această decizie fiind susținută de un verset psalmic "Din adâncuri chemat-am către tine, Doamne".


Forma și structura pe care o cunoaștem astăzi datează din anul 1823 când a fost renovată complet după ce cu un an înainte sinagoga fusese avariată de un incendiu.

Templul este alcătuit din două nave despărţite printr-un arc central, sub care se află amvonul încadrat în bogate candelabre. Deasupra tindei se află galeria pentru femei. Sălile sunt luminate de zece ferestre uşor arcuite în ogivă. Interiorul este tratat în stil baroc, bogat ornamentat, în timp ce exteriorul este de o mare simplitate de linii şi nu are ornamentaţie. Impactul cel mai puternic este oferit de cupola cu un diametru de 10 metri, în vârful căreia este amplasată Steaua lui David.


În zilele noastre este unul dintre punținele locuri din municipiu unde se mai oficiază slujbe mozaice cu condiția să se adune minimum zece bărbați. Sinagoga Mare este amplasată pe Str. Sinagogilor nr. 1, în Târgu Cucu.


În fața lăcașului de cult există un obelisc comemorativ ridicat în memoria victimelor Pogromului de la Iași (27 - 30 iunie 1941), unul dintre cele mai violente acte împotriva evreilor din România. Comunitatea evreiască a scazut semnificativ în municipiul Iași după Al Doilea Razboi Mondial, multi dintre cei rămași în viață emigrând în noul stat format, Israel.





63 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page