top of page
Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

Palatul Gării



Clădirea Gării, de 133m cu lungime și cu 113 încăperi, este un adevărat palat, iar partea centrală imită o parte din loggia Palatului Dogilor din Veneția. Palatul a fost construit de o societate austriacă după planurile arhitectului Johan De Wacher. Ion Mitican, istoric al Iașului, povestește cum clădirea a fost realizată în stil venețian-gotic și că palatul a fost văruit roz-bombon într-un contrast cromatic cu zona verde (șesul Bahluiului), din dorința ieșenilor.

Gara din Iași este cea mai mare din Moldova și a fost inaugurată la 1 iulie 1870, odată cu derivația către Iași a căii ferate Ițcani-Iași, tronson legat la rândul său de cel ce unea Viena cu Cernăuții, Cracovia și Liovul. În aceeași perioadă s-a construit şi strada Gării.


Dezvoltarea economică a orașului Iași, capitala Moldovei, a luat amploare și datorită legăturii internaționale cu Viena, pe cale ferată, cu ajutorul căreia negustorii aduceau diferite mărfuri spre vânzare. Accesibilitatea timp față de capitala Austriei era mai mica decât spre capitala României, București, astfel încât unii oficiali ajungeau la Parlament din Iași spre București prin Viena.


Una dintre cele mai mari calamitați naturale ale României a avut loc la Iași. În vara anului 1932 orasul a fost lovit de inundații și tragedia produsă a fost "fară seamăn" după spusele lui Ion Mitican, deoarece spre deosebire de 1877 și 1897, acum erau cartiere noi construite în jurul gării, care au fost total acoperite de apă. Spre ironia sorții Palatul Gării era cu apa până la ferestre și mai mult ca niciodată se asemăna și mai bine cu Palatul Dogilor din Veneția.



Vederile sunt din colectia Eduard Ionescu, Cluj Napoca



48 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page