top of page
  • Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

Mănăstirea Galata

Actualizată în: 16 iul. 2020


Azi, Alex va prezinta manastirea Galata:)

Construcția Mănăstirii Galata a fost pentru prima dată menționată în scris de cronicarul Grigore Ureche și datează aproximativ din anul 1578. Domnitorul Moldovei Petru Schiopul a ctitorit “Galata din vale” care in scurt timp “s-a risipit” fiind construită pe un teren mlăștinos în apropiere de locul unde este astăzi Mănăstirea Frumoasa.

La scurt timp domnitorul a poruncit ridicarea unei a doua biserici pe o colină din proximitate. Poziționarea mănăstirii (“Galata din deal”) a fost una strategică pentru a avea o perspectiva excelentă de observație din partea de nord, sud si est a orașului.

Numele de Galata provine din limba turcă și înseamnă “poartă”, iar cel mai probabil a fost atribuit locașului sfânt de la cartierul Galata din Istanbul (în vremea aceea Constantinopol) unde domnitorii Moldovei mergeau să primească firmanul de domnie de la sultan.

Complexul mănăstirii a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. Egumenul Nectarie a construit în anul 1735 zidul care încojoară și astăzi Mănăstirea Galata. În același secol XVIII biserica a luat foc fiind distruse catapeteasma și toate obiectele destinate serviciului religios. Domnitorul Mihail Sturdza (1834-1849) a adaugat un etaj turnului cu clopotniță. Între anii 1923 si 1950 casele egumenești de la Galata au funcționat drept închisoare.

În perioada comunistă în biserică s-au tinut slujbe doar duminica, iar din anul 1990 funcționează ca mănăstire de maici, în care se găsește și un atelier de croitorie de veșminte liturgice. Biserica are hramul "Înălţării Domnului".


26 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page