top of page
  • Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

Muzeul Municipal "Regina Maria"

Casa Burchi-Zmeu, sediul Muzeului Municipal ‘’Regina Maria’’ a fost construită în primii ani ai secolului al XIX-lea (nu există informații precise referitoare la dată) pe un teren despre care se crede că anterior făcuse parte din ansamblul mănăstiresc al bisericii Zlataust. Așa cum ne spune numele, a aparținut lui Ilie Burchi, vornic, poreclit și ‘’Zmeul”.


Istoricul Sorin Iftimi afirmă că, cel mai probabil, această casă a fost construită după incendiul din 20 iulie 1827, ce a distrus o treime din oraș. Se spune că focul a pornit de la o altă casă a vornicului Burchi, situată în zona străzii Arcu de azi, din bucătăria ‘’unde se pregătea vutce şi şerbeturi pentru a doua zi, fiind Sf. Ilie”. Au ars atunci Curtea Domnească cu toată arhiva Visteriei şi Divanului, iar evenimentul nefericit a schimbat total aspectul urbanistic al orașului. Însuși vodă Ioan Sturdza a fost nevoit, în urma acestei catastrofe, să se mute în casele spătarului Petrache Cazimir (lângă sediul de azi al Academiei).


Pe lângă imobil de locuit, casa de pe strada Zmeu a avut și alte funcționalități, la sfârșitul secolului XIX a găzduit Arhivele Statului, iar apoi a fost, pe rând, sediul Societății Orfanilor de Război și, în anul 1920, al Jandarmeriei, iar mai apoi, 1940 a găzduit Institutului de Surdo-Muți. Arhitectura inițială a clădirii, cu destinație de casă de locuit, este una tradițională, fiindu-i adăugate ceva mai târziu elemente neoclasice. În perioada 2013-2015, clădirea a trecut printr-o restaurare importantă, iar din anul 2018 este Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Acesta găzduiește unele expoziții permanente, dintre care amintim ‘’Iași, oraș al spiritualității’’, ‘’Iașul de sub Iași’’ și unele temporare.




25 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page