top of page
  • Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

Mihai Eminescu

Actualizată în: 29 ian. 2021



Între Mihai Eminescu și orașul Iași s-a creat o legatură strânsă încă din timpul când scriitorul trimitea poezii spre publicare catre revista Convorbiri Literare. În Iași autorul a locuit 5 ani, în decursul a două perioade (1874-1877 și 1884-1886), iar orasul i-a consemnat un loc special în istoria și identitatea sa.


Mihai Eminescu si-a facut studiile preuniversitare în orașul Cernăuți. Studiile universitare le-a efectuat la Viena între anii 1869 - 1872, iar cu ajutorul unei burse din partea membrilor societății literare Junimea, Eminescu și-a continuat încă 2 ani studiile la Berlin până în 1874 când s-a mutat în Iași.


Titu Maiorescu, Ministrul Culturii, cel care l-a susținut pe Eminescu în nenumărate rânduri datorită viziunilor politice și filozofice asemănătoare, îl numește pe tânărul poet bibliotecar-șef la Biblioteca Central Universitară din Iași și ulterior revizor școlar pentru județele Iași și Vaslui, post din care este destituit din motive politice. Poetul a colaborat cu ziarul primăriei, Curierul de Iași.


În perioada in care a locuit la Iași, Mihai Eminescu și-a consolidat relația cu Ion Creangă în Bojdeuca căruia a locuit pentru o vreme, a cunoscut-o pe Veronica Micle cu care a înfiripat o poveste de dragoste și a participat la multe dintre întâlnirile societății literare Junimea. În anul 1877 romanticul poet a plecat la București ca redactor la revista Timpul, la invitația lui Titu Maiorescu.


Mihai Eminescu s-a bucurat de timpul său pe care l-a petrecut în orașul nostru și mare parte din opera sa literară a fost scrisă aici. Iașul a fost mediul perfect, cosmopolit, academic și puternic cultural unde Eminescu a fost înțeles, a legat prietenii strânse și unde s-a bucurat de viață poate cel mai mult. Orasul il omagiaza ori de cate ori are ocazia, iar Teiul din parcul Copou este un adevarat loc de pelerinaj pentru toti vizitatorii Iasului.



35 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page