top of page

Iași și Ștefan cel Mare

Poza scriitorului: Centrul de Informare Turistica IasiCentrul de Informare Turistica Iasi


Ștefan al III-lea supranumit și Stefan cel Mare a ajuns la conducerea provinciei istorice Moldova după o bătălie împotriva unchiul său, Petru Aron. Asemenea unor scenarii demne de Urzeala Tronurilor, Ștefan cel Mare, ajutat de Vlad Țepeș, (verișori după unele surse) purcede către Suceava însoșit de armată. Pe tronul Moldovei era Petru, cel care și-a ucis fratele vitreg, pe Bogdan al II-lea - tatăl lui Ștefan.


Domnitorul Moldovei pentru 47 de ani, Ștefan cel Mare, a fost recunoscut la nivel international ca fiind unul dintre cei mai importanți apărători ai religiei creștin-ortodoxe, iar în anul 1992 a fost canonizat. Titulatura de "cel Mare" a fost folosită pentru prima data în scris într-un schimb de scrisori dintre Petru Rareș și regele Sigismund I al Poloniei din anul 1531 în care Stefan era numit : Stephanus ille Magnus.Istoricii cred insă că Ştefan voievod a fost supranumit cel Mare încă din timpul vieţii sale, spre sfârşitul domniei.Perioada în care a domnit este considerată una de mare dezvoltare cultural-ecleziastică.


Ștefan cel Mare rămâne în memoria tuturor romanilor, iar la Iași domnitorul este amintit în diferite forme. Prima și cea mai importantă este reprezentată de Statuia lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii și din apropierea Bisericii Sf. Nicolae Domnesc, lăcaș sfânt ctitorit chiar de domnitor. Statuia este opera scultporului francez de renume Emmanuel Fremiet. În proiectul de ridicare și finanțare al statuii au fost implicați mai mulți patrioți precum Alecsandri, Gane, Iacob Negruzzi, iar Gheorghe Asachi a schițat desene după care sculptorul francez s-ar fi inspirat. Monumentul îl reprezintă pe domnitor călare pe un cal cu sceptrul în mână, iar în soclul statuii sunt reprezentate Lupta de la Codrii Cosminului din 1497 și Lupta de la Podu Înalt din 1475. La ceremonia de dezvelire a participat și Carol I care a dăruit două tunuri din Războiul de Independență ce flanchează și astăzi statuia.


Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfant reprezintă pietonalul cel mai bogat cultural din municipiu. De la Palatul Culturii și până în Piața Unirii, bulevardul, care adună cele mai multe obiective turistice condensate într-o arie atât de restrânsă, poartă numele celui care a fost declarat cel mai mare român al tuturor timpurilor. În apropierea municipiului Iași, în dealurile împădurite din partea de sud a orașului, găsim și ultima ctitorie a domnitorului - Mănăstirea Dobrovăț.


Alte forme de amintire a celebrului voievod în Iași mai sunt Șoseaua Ștefan cel Mare din dealul Copoului, biserica din strada Aleea Rozelor, reprezentarea din Grupul Statuar al Voievozilor sau statuia din fața Corpului 10 Armată.




117 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page