top of page
  • Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

Grand Hotel Traian



Hotel Traian s-a născut din dorința unui primar ambițios care avea aspirația să construiască cel mai frumos teatru național din România. Scarlat Pastia, impresionat de construcția Podului metalic de la Ungheni a lui Gustave Eiffel, a colaborat cu celebrul arhitect care avea în palmares construită Statuia Libertății din Statele Unite și urma să devină faimos prin construcția turnului parizian ce-i poartă numele și astăzi.


Edificiul a fost construit între anii 1879 și 1882 în locul unde avocatul Pastia își avea dughenele negustorești între Piața Unirii, strada Arcu și strada Lăpușeanu. Gustave Eiffel era un arhitect care prefera metalul în planurile sale arhitecturale astfel că imobilul a fost ridicat pe o structură metalică, modalitate inedită la acea vreme, conținand coloane de fontă și platforme fieroase. Stilul construcției a fost neoclasic francez, Pastia și Eiffel având dorința de a construi clădirea cu toată notorietatea și măreția similare unui castel francez.


Scarlat Pastia, nemaiavând bani din cauza datoriilor foarte mari acumulate pentru construcție, a trebuit să cedeze dreptul de proprietate Societății Creditului Urban. Astfel, istoria așezământului a fost schimbată, noul proprietar transformând clădirea din teatru într-un hotel de succes renumit la nivel internațional.


Hotel Traian a găzduit de-a lungul timpului regi și regine, prinți și prințese, președinți, diplomați, staruri de cinema, poeți și scriitori întărind caracterul de poveste al acestei clădiri cu valoare istorică din centrul orașului Iași. A fost chiar și sediul guvernului în Primul Război Mondial când Iașul devenise capitala României.

Printre cele mai importante personalități care au calcat pragul hotelului trebuie amintită celebra actriță de la Hollywood Greta Garbo. De asemenea Hotelul a mijlocit numeroase întruniri ale Societății literare Junimea, cea mai importantă fiind cea din 1884 la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă.




39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page