top of page
Poza scriitoruluiCentrul de Informare Turistica Iasi

„CURTEA DOMNEASCĂ DIN IAȘI - O ISTORIE REDESCOPERITĂ” - III

Tunelurile ce străbăteau subsol fostei Curți domnești au fost dintotdeauna un subiect care a stimulat curiozitatea iubitorilor de istorie. Despărțirea legendelor de sâmburele de adevăr nu este ușor de făcut. Cercetările arheologice din anii 2008-2015 au adus noi vestigii în atenția specialiștilor, care au realizat o datare a lor. Stadiul actual al cercetărilor a dus la concluzia că unele dintre aceste pivnițe și tuneluri datează din secolul al XVII-lea, iar altele ar putea fi raportate chiar la construcții. foarte vechi, din secolul al XV-lea.


Cercetarea arheologică desfășurată în interiorul Palatului, pe holul principal și în sălile dinspre fațada clădirii au adus numeroase surprize. Au fost dezvelite temeliile palatului domnesc din secolul al XVII-lea, construit de Vasile Lupu. S-au păstrat chiar și fragmente din elevația acestui palat, construit din blocuri de piatră fasonată.


Deși cercetarea arheologică a fost integrală, s-au selectat trei situri, considerate mai relevante, care au rămas vizibile pentru vizitatori, prin planșee de sticlă instalate în sălile Muzeului de Istorie. Element de noutate și atractivitate. Cercetările arheologice vor putea continua și în anii viitori, prin hrubele aflate dedesubt, care vor rămâne accesibile și după consolidarea Palatului.


Ideea expoziției Muzeului de Istorie, „Curtea Domnească din Iași - o istorie redescoperită”, a fost de a transforma vestigiile vechilor ziduri, păstrate in situ, în exponate speciale, urmând ca povestea lor să fie extinsă și detaliată prin piese datând din aceleași secole, legate de mediul vechii Curți domnești. În special armele albe și de foc au fost etalate pentru a povesti publicului despre Curtea domnească, fortificațiiși confruntările militare de altădată.


de Sorin Iftimi



32 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page