Cunoscut ca unul dintre cele mai vechi monumente din municipiu, Crucea lui Ferentz adună o istorie demnă de scenarii tip “Game of Thrones” (Urzeala tronurilor).
Mihail Racoviță, domnul Moldovei din anul 1717, trece prin clipe groaznice la doar 1 an de la înscăunarea pe tronul Moldovei. După o batalie cu trupele austriece și boierii moldoveni care doreau înlăturarea lui și care s-au aliat cu căpitanul austriac Ferentz Ernaut, Racoviță s-a retras în cetatea nou construită, Cetățuia, așteptând ajutorul tătarilor.
Înconjurat din toate părțile, domnitorul Racoviță bate clopotele să rasune până-n cetatea Aroneanu unde așteptau în jur de 2000 de ostași tătari. Împreună cu alți moldoveni și negustori care vin la chemarea domnului Moldovei, aceștia ajung să îi nimicească adversarii, aproximativ 800 de mercenari austrieci.
După bătalia de nu mai mult de jumatate de zi, căpitanul Ferentz este capturat și decapitat în fața Curtii Domnești, iar toti cei care au complotat împotriva domnitorului sunt spânzurați.
Rămașițele trupești ale învinșilor sunt adunate într-o movila de pământ în apropierea podului ce trecea peste pârâul Nicolina, între Mănăstirea Galata și Cetățuia, iar deasupra este ridicată această cruce pentru amintirea biruinței împotriva cotropitorilor.
În anul 2016 s-a finalizat restaurarea monumentului în situ, crucea fiind reconstruită aproape în totalitate. Ziarele secolelor XIX scriau că oamenii regăseau cranii sau oase la suprafață, însă nu există dovezi în acest sens existand slabe șanse ca movila de pământ să mai aibe ramașițe omenești.
댓글