Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regina" din Iași se găsește în centrul orașului în aceeași curte cu Catedrala Veche (Biserica Adormirea Maicii Domnului) și Palatul Episcopal.
Motivul construirii templului a fost lipsa spațiului din vechea catedrală episcopală pentru organizarea ceremoniilor, iar concretizarea acestui proiect a început imediat după înlăturarea de la putere a regimului comunist care se opunea ridicării noii biserici.
În vara anului 1990, în interiorul curții Diecezei de Iași, episcopul Petru Gherghel a dat startul construcției punând piatra de temelie pentru noul spațiu de rugăciune al romano-catolicilor. La scurt timp Prefectura Iașului a oprit lucrările argumentând că edificiul va fi prea aproape de Bulevardul Stefan cel Mare și va afecta vizibilitatea altor clădiri valoare de patrimoniu deja existente.
Epicoscopia Romano-Catolică a consfințit o nouă locație pentru catedrală, procesul fiind reluat în 1992 și finalizat în anul 2005 când a fost și consacrată printr-o ceremonie realizată tot de episcopul Petru Gherghel.
Arhitectural, Catedrala Romano-Catolică, se deosebește de celelalte biserici prin forma circulară. Diametrul cladirii este de 38 de metri, iar înălțimea până în vârful crucii este de 36 de metri. Cele 24 de ogive și crucea clădirii aduc aminte de o coroană regală, iar forma de cerc trimite la simbolistica cerului, a infinitului și a legăturii omului cu divinitatea. Interiorul lăcașului de cult este decorat cu semne și simboluri din cultura creștină. Fecioara Maria este prezentată central printr-o icoană în spatele altarului, vitraliile afișează actul creației și universul, iar balcoanele au mozaicuri cu scene din viața lui Cristos.
Catedrala poate găzdui un maximum de 3000 de persoane și uneori organizează concerte de muzică simfonică datorită acusticii extraordinare a spațiului. Orga din spatele altarului este una dintre cele mai mari din România și are un total de 3882 de tuburi și 43 de registre.
Comentarios