George Topîrceanu s-a născut la București în data de 20 martie 1886. Părinții scriitorului erau originari din părțile Sibiului. Mare parte din studii le-a făcut în București unde a început și Facultatea de Drept și Litere, pe care însă nu a terminat-o.
Autorul își face debutul pe scena literară la vârstă de 19 ani publicând divese poezii în revistele vremii și se face remarcat de Garabet Ibrăileanu. Acesta îl cheamă la Iași ca subsecretar de redație la revista "Viață românească". Ibrăileanu are o influență importantă în viață scriitorului căruia îi face cunoștință spre colaborare cu scriitori de seamă ai vremii precum Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Mihai Codreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu.
În anul 1912 George Topîrceanu se căsătorește cu Victoria Iuga, cu care are un baiat, însă mariajul nu a fost unul fericit. La Iași poetul o cunoaște pe Otilia Cazimir de care se îndrăgostește și cu care înfiripă o poveste de dragoste discretă care durează până la moartea scriitorului.
Poetul încearcă să-și termine studiile de filozofie, dar în anul 1916 este mobilizat și trimis în campania din Bulgaria a Primului Război Mondial. Este capturat la Turtucaia și devine prizonier de război până în anul 1918. A fost eliberat cu ajutorul scriitorului Constantin Stere.
La întoarcere, Topîrceanu realizează un volum de memorii de război dovedindu-se a fi și un scriitor de proză remarcabil. Împreună cu Mihail Sadoveanu, cu care leagă o prietenie sinceră, redactează revista "Însemnări literare".
Deși Eugen Lovinescu, care avea relații tensionate cu Garabet Ibrăileanu, îi critică munca dur acuzând autorul ieșean de anti-modernism, George Topîrceanu câștigă Premiul National de Poezie în anul 1926.
În anul 1932 primește un spațiu definitiv de locuit în casa din strada Ralet care a aparținuse familiei prietenului său, Demostene Botez. Topîrceanu a locuit aici până la 7 mai 1937, când, epuizat de o boală necruțătoare, a trecut la cele veșnice, la numai 51 de ani și a fost înmormântat la cimitirul "Eternitatea" din Iași.
Casa a fost donată, în anul 1983, de proprietarii Teodor Neagu și Adrian Vulpe, a fost renovată, iar la 22 iunie 1985 a fost inaugurat acest obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, cu un an înainte de sărbătorirea de către UNESCO a 100 de ani de la nașterea poetului.
Comentários