Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur) reprezintă un nucleu central al culturii, istoriei și ariei ecleziastice din municipiul Iași. Biserica este construită în decursul a 2 ani, între 1637-1639, sub îndrumarea Voievodului Vasile Lupu.
Imediat după realizarea frumoasei mănăstiri cu valențe și motive românești, Vasile Lupu primește cadou, în anul 1641, de la Constantinopole, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva care sunt așezate într-o zonă special zidită în marmură, asortată cu pietre prețioase și cu mozaicuri din viața Cuvioasei. Moaștele Ocrotitoarei Moldovei stau în incinta bisericii “Trisfetitele” mai bine de 250 de ani înainte să fie mutate în Mitropolia Moldovei în anul 1889.
Astăzi, în nișa care adăpostea odinioară racla Sf. Cuvioase Paraschiva, se odihnesc moaștele Sf. Ierarh Vasile cel Mare, primite în semn de recunoștință de Voievodul Vasile Lupul în anul 1650. În perioada comunistă autoritățile au confiscat rămășițele marelui Ierarh, însă acestea au fost readuse la Iași în anul 2000.
Complexul mănăstiresc are o piatră gravată care specifică faptul că biserica a fost sfințită de mitropolitul Varlaam în data de 6 mai 1639 și ridicată în numele celor trei ierarhi. Hramul Bisericii “Trei Ierarhi” are loc anual în data de 30 ianuarie, o dată cu sărbătorirea celor 3 sfinți.
Mănăstirea "Sf. Trei Ierarhi" este cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. Actuala înfăţişare a mănăstirii este rezultatul lucrărilor de restaurare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfăşurate în perioada 1882 -1904. S-a păstrat structura exterioară datorită căreia mănăstirea este unică în cadrul arhitecturii ecleziastice româneşti. Ornamentele care acoperă edificiul în întregime şi care au fost iniţial aurite, îmbină elementele turceşti, arăbești, georgiene, armenești şi persiene cu motivele arhitecturale româneşti, într-o superbă dantelărie în piatră (sunt peste 30 de registre de motive decorative care nu se repetă).
Comentários